Fietsslot openbreken, hoe makkelijk is het?

1 )  Gehard stalen kettingen 

Gehard stalen kettingen

 

Voordelen:

+ betonschaar bijt zich erop stuk

+ een slijptol (waarmee echt alles opengaat) is niet altijd inzetbaar (maakt nogal herrie)

 

Gelegenheidsdieven wagen zich niet aan gehard stalen kettingen met schakels van 8 millimeter.

Ze zijn te herkennen aan de platgeslagen  schakels. Die kunnen zilver- of geelkleurige zijn en eromheen kan een zwarte of een gekleurde hoes van geweven stof of van fel gekleurd, doorzichtig plastic zitten.

Wie 8 mm te zwaar vindt, kan een ketting met schakels van 6 of zelfs 4 mm kiezen. Wat je wint aan comfort verlies je aan braakwerendheid.

Let op bij de aanschaf, want er zijn neppers in de handel. Met een simpel ijzerzaagje kun je het verschil zien (gehard staal laat zich niet zagen). Wil je een degelijk fietsslot kopen, betaal je er minstens 30 euro voor. 

Meer dan 45 euro uitgeven aan een ketting is ook weer niet nodig, want alle gehard stalen kettingen boven deze winkelprijs hebben schakels van of dikker dan 8 mm en deze gaan allemaal op dezelfde manier open: met een slijptol.

2   Beugelsloten 


Beugelsloten

Nadelen:

- Minder makkelijk in gebruik doordat ze niet flexibel zijn

- Goedkopere beugelsloten makkelijker te forceren

 

In beugelsloten of U-sloten zit een groot verschil in kwaliteit. Het minst favoriet (onder dieven dan) zijn Abus en Axa beugelsloten (vanaf 40,00 euro). Dit omdat de poten van de U-beugel diep in het stevige blok zitten.

Goedkopere beugelsloten zijn makkelijk te forceren. Soms is de U-beugel gemaakt van goedkoop metaal dat in het blok afbreekt. Soms is het blok gemaakt van bros, gegoten metaal of zelfs deels van plastic dat al snel openknapt wanneer je met het slot gaat wringen. Algemeen geldt: des te vaster de U-beugel in het zwaardere blok zit, des te beter het slot. 

Omdat een fiets met een beugel niet altijd even gemakkelijk aan een vast punt bevestigd kan worden, is een gehard stalen ketting in het dagelijkse gebruik vaak net iets beter.

3   Ringsloten  

Ringsloten

Nadelen:

- Oudere modellen makkelijk open te breken

- Je kan fiets nergens aan vast zetten

Voordelen:

+   Makkelijk in gebruik, altijd bij je

 Ringsloten zijn betrouwbaar (ze zitten vast op de fiets: je kunt het slot niet vergeten mee te nemen) en comfortabel (ze rammelen niet en zijn vlot en eenvoudig af te sluiten). Er zijn enorm veel van verkocht zijn: in Nederland wordt dit type slot standaard op de fiets gemonteerd.

De oudere modellen (het slot rond het achterwiel) waarbij de behuizing van metaal is, zijn met een nijptang open te krijgen. Batavus komt nu  met een in het frame ingebouwd ringslot, als die ontwikkeling doorzet kunnen de gestolen fietsen voortaan alleen nog maar over de grens verkocht worden!

Wat alle ringsloten als nadeel hebben is dat de fiets eenvoudig op te pakken is en mee te nemen.

4   Kettingen met hangsloten

Kettingen met hangsloten 

Nadelen:

- Bijna niet meer in gebruik

 

De kettingen met grijze of zilverkleurige schakels waren een geliefd doelwit voor dieven met betonscharen: de ketting is met één knip open te maken. De hangsloten zelf waren soms al met een tik van een stoeptegel open te breken. Nu verleden tijd, want dit soort sloten zie je bijna niet meer in het straatbeeld voorkomen. De fietsdief heeft het nu een stuk moeilijker gekregen... 

5   Kabelsloten  

Kabelsloten


Nadelen:

- Makkelijk met knijptang open te krijgen

Voordelen:

+   Flexibel en lichtgewicht

 

Kabelsloten zijn meer schijn dan werkelijkheid, zelfs de overdreven dikke exemplaren. Kabelsloten bestaan uit een plastic omhulsel rond een draad van losgeweven staaldraad met daarin weer een kern van plastic. Want we willen natuurlijk een slot dat lekker licht en buigzaam is!

Dit soort sloten zijn met een eenvoudige nijptang open te krijgen. Zelfs met een tangetje van een euro uit de bouwmarkt. Alleen voor reizen met de fiets in het buitenland of voor lichtgewicht fietsen die tijdens de plaspauze noodgedwongen even alleen staan, beperken ze het diefstalrisico.  

6   Pantserkabelsloten  / segmentsloten

Pantserkabelsloten

Nadelen:

- Vaak gebruikt als 2de slot

- Niet beter dan een kabelslotje

Voordelen:

+   Flexibel en lichtgewicht

Pantserkabelsloten of segmentsloten worden vaak verkocht als 2e slot vanwege het lage gewicht en het goede imago als 'scooterslot´. Er zijn enkele exemplaren die dit imago in de praktijk waarmaken, maar er zijn meer varianten die ondanks de forse prijs waardeloos zijn. Met een trucje zijn deze sloten net zo simpel open te krijgen als een dun kabelslotje, want binnenin een pantserkabelslot zit ook niets meer dan een dun staalkabeltje. 

Goedkope pantserkabelslot zijn zelfs nog slechter dan een plastic kabelslot. Bij die laatste is de binnenkabel van staal tenminste nog in plastic gegoten, bij een pantserkabelslot wordt de kabel minder goed beschermt tegen de regen. Een pantserkabelslot op een fiets die jarenlang buiten staat roest in pakweg vijf jaar door. Het slot is dan met blote handen te forceren. Voor een fietsendief bestaat niets mooiers!  

Wil je ook een goed fietsslot kopen? Hou dan deze punten in gedachten of lees hier verder . En vergeet vooral niet je fiets altijd online te registreren.

Film over populaire fietssloten die worden open gebroken:

https://www.youtube.com/watch?v=KhTJ8gmXOE4 

Mis onze tips niet

Account aanmaken

Maak een gratis account aan en ontdek zelf hoe simpel en snel je eigendommen kunt registreren om te beschermen tegen diefstal en verlies.

Bij categorie huisdier is een sl-code niet nodig.
» Gratis account «