“Zonder heler geen steler !”
Heling omvat het afnemen, verkopen of verhandelen van de goederen die een ander persoon gestolen heeft. De dief zal in de meeste gevallen de goederen niet zelf willen houden maar doorverkopen. Degene die het koopt van de dief wordt de heler genoemd.
In het Nederlands Wetboek van Strafrecht wordt heling strafbaar geacht. Het Wetboek bevat verschillende aspecten die de rechten en plichten t.a.v. onder andere diefstal en heling beschrijven/toelichten.
Heling bestaat uit de volgende drie aspecten:
- Schuldheling : Als je het niet zeker weet maar wel had kunnen vermoeden.
- Opzetheling : Als je ervan op de hoogte bent dat het gestolen is.
- Gewoonteheling : Als je een gewoonte maakt van opzetheling.
Artikel 417bis
1. Als schuldig aan schuldheling wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de vijfde categorie:
- a). hij die een goed verwerft, voorhanden heeft of overdraagt, dan wel een persoonlijk recht op of zakelijk recht ten aanzien van een goed vestigt of overdraagt, terwijl hij ten tijde van de verwerving of het voorhanden krijgen van het goed dan wel het vestigen van het recht redelijkerwijs had moeten vermoeden dat het een door misdrijf verkregen goed betrof;
- b). hij die uit winstbejag een goed voorhanden heeft of overdraagt dan wel een persoonlijk recht op of zakelijk recht ten aanzien van een goed overdraagt, terwijl hij redelijkerwijs moet vermoeden dat het een door misdrijf verkregen goed betreft.
2. Met dezelfde straf wordt gestraft hij die uit de opbrengst van enig goed voordeel trekt, terwijl hij redelijkerwijs moet vermoeden dat het een door misdrijf verkregen goed betreft.
Noot :
Bemerk dat het voorhanden hebben van een gestolen goed u tot heler maakt. U bent als persoon verplicht om te weten waar uw voorwerp vandaan komt. Als u een gestolen goed in u bezit hebt, zult u geen diefstal ten laste gelegd worden maar wel heling. En aan de straffen hierboven te zien is het raadzaam om alles wat u koopt op herkomst te controleren.